Sınava hazırlanan öğrencilerin en çok şikâyet ettiği konulardan biri çalışmalarına rağmen netlerinin artmamasıdır. Netlerin artmamasına ilişkin nedenler şöyle sıralanabilir:
Soruyu Anlamama: Soruları çözebilmenin yolu, anlamaktan geçer. Daha hızlı ve kolay anlamak için en etkili yöntemler; zihin egzersizleri yapmak, paragraf çözmek ve kitap okumaktır.
Deneme Çözme Planlaması: Deneme sınavları mutlaka bir plan içerisinde çözülmelidir. Deneme sınavlarında yer alan sorular, konuların işlenme sırasına göre değildir. Bu nedenle bütün soruları okuyabilecek bir plan yapılmalıdır. Çözmeye başlamadan önce sorulara hızlıca göz atarak, çözebileceklerinizi işaretleyebilirsiniz.
Bazı Dersleri Önemsememe: Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri, bazı dersleri önemsememektir. Alanınız olmasa dahi TYT sınavlarında bütün derslerden soru çözmeniz gerekeceği için tüm derslere yönelik çalışma planınız olmalıdır.
Öğrencinin Eğitim Geçmişi: Öğrenciler genellikle sınava hazırlanmayı son seneye bırakıyor ve son 1 yılda 4 yıllık müfredata çalışıyor. Bu nedenle öğrenci çok çalışsa dahi istediği ilerlemeyi kaydedemeyebiliyor.
Yeterli Çalışmama: Her öğrencinin seviyesi farklı olduğu için kişilerin bir konuyu öğrenirken çalışma süresi ve çözmesi gereken soru sayısı da değişir. Bu nedenle çalışma programı kişiye özel hazırlanmalıdır.
Eksik Geçme: Öğrenci, bir konuya çalışırken tam olarak öğrenene kadar çalışmaya devam edilmelidir. Konu çalışması tamamlandığında soru çözmeye geçilmelidir.
Odaklanmadan Çalışma: Verimli ders çalışmak için odaklanma çok önemlidir. Test çözerken ya da ders çalışırken başka şeylerle meşgul olmak çalışmadan tam verim alınamamasına sebep olur.
Önyargılar: Öğrencilerin bazı derslere önyargılı yaklaşması, deneme sınavlarında netlere olumsuz yansır. Her ders için çözülebilecek konular tespit edilmeli ve o konulara ağırlık verilmelidir.
Süreklilik: Sınava hazırlık sürecinde istikrar önemlidir. Ders çalışma, soru çözme ve tekrar yapma sınava kadar süreklilik içinde olmalıdır.