LGS, 4 Haziran 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek. Sınava ise 1 milyon 236 bin öğrencinin girmesi bekleniyor. Adana LGS hazırlık kursu Işın Eğitim Kurumları, LGS’de başarılı olmanın 10 yolunu sizler için derledi…
>Sınava hazırlık döneminde öğrenciler, konulardan geri kalma endişesi ya da aile baskısıyla tüm zamanlarını ders çalışarak geçirmelerini gerektiğini düşünüyor. Fakat çok çalışmak, bu çalışmanın verimli olacağı anlamına gelmez. Verimli ders çalışma rutini, öğrencinin çalışma periyotlarında ve derslerde dikkat süresini belirleyerek, molalarını buna göre düzenlemesiyle oluşur. Çalışma programında aralıklı ders çalışma yöntemleri kullanılmalı ve düzenli molalar olmalıdır. Ders çalışmanın dışındaki zamanlarda öğrenciye moral olacak etkinlikler de yapılmalıdır.
2) Hedef BelirlemekSınava hazırlanan öğrencilerin kısa ve uzun vadeli hedefleri olmalıdır. Uzun vadeli hedeflerde sonuca ulaşmak zaman alacağı için öğrenci sıkılma, pes etme gibi durumlar yaşayabilir. Bunu önlemek için uzun vadeli hedeflerin yanında kısa vadeli hedefler de konulmalıdır. Mesela uzun vadeli hedef sınavda 20 matematik neti ise ocak ayında 15 matematik neti yapabilmek kısa vadeli hedef olabilir.
Öğrenciler genellikle eğitim-öğretim yılının başında kendilerine hazırladıkları ders programından, ilerleyen zamanda uyamadıkları için vazgeçer. Ancak eğer öğrenci programa uyamıyorsa o program, öğrenciye uygun değildir. Her öğrencinin potansiyeli farklı olduğu için program da öğrenciye özel olmalı, gerekirse ilerleyen zamanda güncellenmelidir.
LGS'ye hazırlık sürecinde öğrencilerin ruh halinde değişkenlik yaşanır. Bazen deneme sınavlarında sonuçlara sevinip özgüven kazanırken, bazen de ‘Yapamayacağım’ düşüncesi pes etme noktasına getirebilir. Öğrencilerin, her an iyi modda olunamayacağı, bazen düşüş yaşanabileceği, aşırı stresin hata yapmaya sürükleyeceğini bilmesi gerekir. Kaygı düzeyi yüksek olan öğrencilerin profesyonel yardım alması gerekebilir.
LGS'ye hazırlanan öğrenciler için yaz tatili, ara tatil, bayram tatilleri ve okulun son zamanlarını iyi değerlendirmek önemlidir. Bu tatiller, öğrencilerin kendilerini “kampa” alarak netlerini arttırma fırsatı olabilir. Bu tatilleri iyi değerlendiremeyen öğrencilerin netlerinde ise düşüş olabilir. Uzun tatillerde öğrenciler eksik konularına yönelik bir program hazırlamalıdır. Yaz aylarından itibaren LGS’ye hazırlanmaya başlayacak olan öğrenciler, heveslerinin çabuk kaçmasına ve yorulmaya engel olmak için programlarını yoğun yapmamalılar.
LGS'de başarılı olabilmek için teknoloji gibi keyif veren uğraşlara ‘hayır’ diyebilmek gerekir. Bilgisayarda oyun oynayıp sosyal medyada zaman geçiren, dizi ve filmleri kaçırmayan öğrencilerin bu dönemde bunlardan uzak durması gerekir.
Öğrencilerin çözdükleri soruların analizini iyi yapması da başarı için önemlidir. Yapamadıkları soruları incelemek, hatanın nedenini tespit etmek ve doğru cevabı öğrenmek gerekir. Bunun için de çözümlü soru bankalarından yararlanmak doğru olacaktır.
Sınav, stratejik bir oyun olarak düşünülebilir. Öğrenciler, sınav yaklaştığında daha fazla net için metotlar belirlemelidir. Örneğin, sınavda sorulara çözmeye hangi dersten başlayacağını, hangi derse kaç dakika ayıracağını belirlemelidir.
LGS’ye hazırlanan öğrencilerin, ikinci dönemin sonuna doğru daha önce çıkmış soruları çözmesi önemlidir. Ayrıca her ay yayımlanan MEB kazanım testlerini çözmek de LGS soru tipini anlamaya yardımcı olur. Konu çalışırken temel düzey test ve etkinlikler çözmekle başlamak, sonrasında fazla zaman kaybetmeden seviye arttırmak gerekir. Farklı sorular çözmek ve farklı kaynaklar kullanmak faydalı olacaktır.
Sınavda başarı için hızlı ve verimli okuma becerilerini geliştirmek gerekir. Öğrenciler, böylece sınavda uzun paragraf sorularını daha hızlı okuyarak, zaman kaybetmez ve artan sürede zorlandıkları sorularla ilgilenebilir.