LGS 4 Haziran Pazar günü yapıldı. Adaylar, şimdi sonuçların açıklanmasını ve tercih dönemini bekliyor. Ancak uzun zamandır her gün saatlerce ders çalışan öğrenciler büyük bir boşluğa düşmüş durumda. İşte LGS’den sonra hayatı normal akışına döndürmenin yolları…
Uzmanlar, sınavı hayatın anlamı gibi düşünmenin, öğrencilerde sınavın ardından hayatı sorgulamaya neden olduğunu söylüyor. Uzmanlara göre; sınavda çok yoğun bir rekabet söz konusu ve anne babalar da bu duruma fazla anlam yükleyebiliyor. Dolayısıyla sınav maratonu sona erdiğinde hem ailelerin hem de adayların hayatında büyük bir boşluk meydana geliyor.
Öğrencilerde sınavın ardından rahatlamanın yanında suçluluk, kızgınlık gibi duygular da ortaya çıkabiliyor. Hayatlarını sınav üstünden kurguladıkları için, sınav dönemi bittiğinde hayat da anlamsızlaşıyor. Öğrencilere bu süreçte sınavın yalnızca bir araç olduğu, asıl önemli olanın hedef olduğu anlatılmalıdır. Öğrencileri kitap okumaya ve sevdikleri etkinliklere yönlendirmek faydalı olacaktır.
Sınavdan dolayı bir hayal kırıklığı söz konusuysa çocuğa destek olmak önemlidir. Çocuğa anlayışla yaklaşmak, onunla açık şekilde konuşmak gerekir. “Sınav sonucuna ben de üzüldüm ama bunu birlikte atlatabiliriz, sana güveniyoruz” gibi sözlerle motive etmek, kendini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Sınavın bir son değil, hayatta karşılaşacağı birçok basamaktan sadece birisi olduğundan bahsedilmelidir. Öğrencilerin uyku, yemek ve dinlenme düzenlerine dikkat edilmelidir. Yakınları ve arkadaşlarıyla duygu ve düşüncelerini rahatça paylaşmaları için sohbet ortamı sağlanmalıdır. Düzenli yürüyüş, spor gibi aktiviteler; bedenin ve zihnin rahatlamasına yardımcı olur.