Pek çok öğrenci özellikle sınava az zaman kala gece geç saatlere kadar çalışıyor. Ancak eğitim uzmanları bu çalışma tarzının elde edilen verimi düşürdüğü görüşünde. Hem LGS hem de YKS için son zamanlara girmişken uzmanların adaylara verdiği tavsiyeleri Işın Eğitim Kurumları olarak sizler için derledik.
Sınava haftalar kala öğrenciler kendilerini her şeyden soyutlayıp yalnızca ders çalışmak isteyebilirler. Ancak bu doğru bir tutum değil. Özellikle bu son dönemeçte öğrencilerin kendilerini iyi hissedecekleri aktivitelere zaman ayırması, motivasyonlarını arttıracaktır. Çünkü sınavlar yalnızca bilgi ölçmezler. Sınavlarda başarılı olmak için bilgilerimiz kadar psikolojimizin ve bedenimizin de güçlü olması gerekir. Fiziksel aktiviteler, sosyal etkinlikler ve eğlence, sınava güçlü bir psikoloji, zinde bir beden ve yüksek bir moralle girmemizi sağlar. Kaygı ve endişelerimizi hafifletir, kontrol altına almamızı sağlar.
Uzun süren çalışmalarda ister istemez içtiğimiz çayın ve kahvenin hesabını yapmıyoruz. Ancak kafeinli içecekler kaygı ve endişe duygumuzu tetikliyor ve uyku kalitemize zarar veriyor. Bu yüzden gün içerisinde tüketeceğimiz kahve ve çayı sınırlandırmamızda fayda var. Yağlı ve tuzlu yiyecekler yerine meyve-sebze tüketmemiz, fastfood yiyeceklerden uzak durmamız da bu sürece olumlu yansıyacaktır.
Özellikle sınava sayılı günler kala kendimizi sınav sabahı uyanacağımız saatte uyanmaya alıştırmamız gerekir. Sınav sabahının bizim ve bedenimiz için olağan ve sıradan bir gün olması gerekir. Bu sayede gerçek performansımızı gösterebiliriz. Günde en az sekiz saat uyumalı, ancak dokuz saatten fazla da uyumamalıyız. Erken uyursak karşımızda dilediğimiz gibi planlayabileceğimiz uzun bir gün olur. Bu sayede hem hobilerimize hem eğlenceli aktivitelere hem de derslerimize ayıracak bolca zamanımız kalır. Ders çalışırken motivasyonumuzu ve direncimizi sağlam tutmak için 50 dakika çalışıp on dakika mola verme yöntemini benimseyebiliriz.
Öğrenciler kendilerini olumsuz cümlelerin ve duyguların etkisine kolayca kaptırabiliyorlar. Başarılı olmak için bu tuzağa düşmemeyi öğrenmelisiniz. Bu sınavda yaşayacağınız olası bir başarısızlık sizi değersiz, yeteneksiz veya başarısız biri yapmayacak. Sonuç olarak sınav belli bir zaman dilimindeki performansınızı ölçer. Sizin kişisel değeriniz hakkında bir şey söylemez. Bu yüzden olumsuz düşüncelerden sıyrılın. Sınavı korkunç bir olay olarak değil, hedeflerinize giden yolda uğramanız gereken bir durak olarak görün. Bu şekilde kaygı ve endişe yerini umut ve heyecana bırakacaktır.
Stresli anlarınızda nefes egzersizleri ve uzun yürüyüşler yapın. Fiziksel aktivitelerde bulunun. Kaygılar ve stres normal şartlarda göstereceğiniz başarıya ulaşmanızı engeller. Kendinizi olumlu yönde motive edin.
Deneme sınavlarını sadece skor yapmak için çözmeyin. Deneme neticesinde aldığınız puanı değil yapamadığınız soruları ve konuları önemseyin. Hala zamanınız varken eksiğiniz olan konuları tespit edip hızlı tekrarlar yapın. Yani deneme sınavlarını bir skor tabelası olarak değil, eksiklerinizi tespit edip onları gidermenizi sağlayacak bir rehber gibi görün.
Kaygılar ve olumsuz düşünceler sizi etkisi altına aldığında nefes egzersizleri uygulayın. Böyle zamanlarda yürüyüş yapmak da iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Sınav süreçlerine ilişkin haberleri ilk önce siz almak istiyorsanız Işın Eğitim Kurumlarını takip etmeye devam edebilirsiniz.