Uzmanlardan Sınav Kaygısıyla Baş Etmek İçin Tavsiyeler

Uzmanlardan Sınav Kaygısıyla Baş Etmek İçin Tavsiyeler

LGS ve YKS benzeri sınavlar yaklaştıkça pek çok aday sınav kaygılarını daha ciddi şekilde yaşamaya başladı. Uzmanlar belli bir seviyede sınav kaygısı yaşamanın normal ve gerekli olduğu görüşünde. Ancak adayın her şey gibi sınav kaygısını da doğru şekilde yönetebilmesi gerekiyor. Peki sınav kaygısı ile nasıl baş edilir? Adana’da KPSS, LGS ve YKS gibi sınavlarda başarının adresi Işın Eğitim Kurumları sınav kaygısıyla baş etmeye dair uzman görüşlerini sizler için anlattı.

Belli bir seviyede kaygı hissetmek adayın motivasyonunu ve disiplinini koruması için faydalı. Ancak siz kaygıyı değil, kaygı sizi kontrol etmeye başlarsa önemli sorunlar yaşayabilirsiniz. Yoğun şekilde kaygı sorunu yaşarsanız konsantrasyonunuz bozulur, odaklanma sağlayamazsınız. Bu da normal koşullarda başarabileceğiniz şeyleri yapamaz hale gelirsiniz. Kalp çarpıntısı, el titremesi ve benzeri fiziksel tepkiler yaşanması bile mümkün olur. Peki bu kaygıyla nasıl baş ederiz?

Bu Bir Ölüm Kalım Mücadelesi Değil

Adaylar gerek kendilerinin gerekse aile ve öğretmenlerinin yanlış düşüncelerinden ötürü sınavı, hayallerine giden yolda rakipleriyle verdiği bir çeşit ölüm kalım savaşı olarak görürler. Halbuki bu uzun yıllar sürecek yaşantınız ve kariyeriniz boyunca aşmanız gereken zorluklardan yalnızca bir tanesi. Ne ilki ne de sonuncusu. Hayata geniş bir perspektiften bakmak kaygılarınızı hafifletmenizi sağlayabilir.

Mola Vermek Tembellik Demek Değildir

Doğru bir çalışma programı, düzenli uyku, sağlıklı beslenme, fiziksel aktiviteler gibi sınava giden yolda önem taşıyan bir sürü basamak vardır. Yorucu çalışmalar sırasında mola vermek sizi tembel biri yapmaz. Aksine daha verimli çalışmanız için gereken enerji ve gücü toplamanızı sağlayan bir çeşit yakıt ikmalidir.

Sınav Sırasında Neler Yapılmalı?

Sınav sırasında yoğun bir kaygı hissedilirse sakinleşmek için kendinize birkaç dakika izin verin. Bu mola sırasında diyaframdan derin nefes alıp verin ve kendinize telkinlerde bulunun. Kendinize elinizden geleni yapacağınızı, mükemmel olmak zorunda olmadığınızı ve bu sınavın dünyanın sonu olmadığını hatırlatın. Sonrasında kendinizle barışmış şekilde sınava devam edin.

Sınav Sonrasında Yapılması Gerekenler

Sınav sonrasında öğrencilerin ilk olarak kendini rahatlatması ve ödüllendirmesi tavsiye ediliyor. Özellikle kendilerini başkalarıyla kıyaslamamak büyük önem taşıyor.

Ailenin Güvende Hissettirmesi Gerek

Aileler her şeyden önce çocuklarına güvende olduklarını hissettirmeli. Çocuk, aile sevgisinin sınav başarısına bağlı olduğunu düşünürse hissettiği kaygılar dayanılmaz hale gelir. Sınav başarısını ailesi için bir tehdit olarak gören bir gencin, sınavda soğuk kanlı kalması beklenemez. Bizi mahcup etme cümlesi öğrenciyi baskı altına alırken, her zaman yanındayız cümlesi ona kendisini güvende hissettirecektir. Yani sınav hazırlıkları sadece öğrencinin kendi başına yaşadığı bir süreç değil, ailenin de onunla birlikte yaşadığı bir süreç.

Uzman Yardımına Başvurmaktan Kaçınmayın

Sınav kaygısı yaşayan bir öğrenci, psikolojik süreçlerini doğru yönetmek için uzman yardımına başvurmaktan çekinmemeli. Kendisini iyi hissettirecek aktivitelerden mahrum kalmamalı. Dikkat dağınıklığı, fiziksel reaksiyon, depresif duygu durumları gibi sorunlarla karşılaşıldığında uzman desteğine başvurulmalı.

Sosyal Medyada Paylaş
Talep Formu