Üniversite adaylarının heyecanla beklediği YKS sonuçları 20 Temmuz Perşembe günü açıklanacak. Üniversite tercihlerinde yapılan hataların başında üniversitelerin ve bölümlerin ayrıntılı şekilde araştırılmadan seçilmesi geliyor. Adana YKS hazırlık kursu Işın Eğitim Kurumları, doğru tercih listesi hazırlamanın yöntemlerini sizler için araştırdı…
YKS sonuç belgesindeki puan türleri, yerleştirme puanları ve başarı sıraları birbirine karışabiliyor. Bazı adaylar puana göre tercih yapması gerektiğini düşünüyor. Oysaki yükseköğretim programlarının başarı sıralarına göre tercih yapmak gerekiyor. Ayrıca istek sırasına göre tercih yapmamak da adayların istedikleri programa yerleşmelerine engel olabiliyor.
Adayların her şeyden önce ileride hangi mesleği yapmak istediğine karar vermesi önemlidir. Adayların, hangi mesleği yaparsa mutlu olacaklarını, ilgi ve yetenek alanlarının neler olduğunu düşünmesi gerekir.
Adayların tercihlerini puana değil, başarı sıralamasına göre yapması önemlidir. Puana göre tercih yapmak, adayın açıkta kalmasına yol açabilir. Sınav sonuç belgesini doğru değerlendirmek için Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, Y-DİL puanlarına denk gelen başarı sıralaması incelenmelidir.
Tercihlerde istek sırası da dikkate alınmalıdır. Örneğin; aday, 16 binden öğrenci alan bir bölüme yerleşmeyi daha fazla istiyorsa, onu 13 binden öğrenci alan bir bölümden önce yazabilir.
YKS’de 24 tercih hakkı bulunuyor ancak adaylar tümünü doldurmak zorunda değil. Tercih listesine ilk tercih de olsa, son tercih de olsa istemediğiniz bir bölümü yazmayın. Bir bölüme yerleştiğinizde kayıt yaptırmasanız dahi gelecek sene sınava girdiğinizde ortaöğretim başarı puanınızın (OBP) katkısının yarıya düşeceğini unutmayın.
Doğru tercihler yapmak için yükseköğretim bölümlerinin 2022 ve 2023 kontenjanları karşılaştırılmalıdır. Örneğin; 2022’de 60 kontenjanı olan bölüm, 70 kontenjana çıkmışsa o bölümün başarı sıralamasının düşmesi beklenir.
Yükseköğretim programlarına ilişkin tüm bilgiler tercih kılavuzunda yer alıyor. Ancak adaylar bunları okumayabiliyor. Örneğin; pilotaj bölümü için boy ve kilo şartı arandığı konusunu gözden kaçırabiliyor.
Kılavuzunda yer alan yeni açılan bölümleri incelemeyi unutmayın.
Kılavuzda bazı programlarda puan ve başarı sıralaması bulunmuyor. Bu, söz konusu bölümlere 2022’de talep olmadığı için kontenjanların boş kaldığı anlamına geliyor.
Bazı üniversitelerde bölüm isimlerinde değişiklikler yapılabiliyor. Kılavuzda da bu bölümlerin başarı sıralaması ve puanı yer almıyor. Dolayısıyla adayların tercih yaparken bu yılın yanı sıra, geçen yılın kılavuzuna da bakması faydalı olur.
Adayların listelerine son şekli verdikten sonra mutlaka uzman bir rehber öğretmenden görüş alması gerekir.