2023-YKS 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde üç oturum şeklinde yapılacak. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), hem süre hem soruların niteliği bakımından adayların başarı sırasını yükseltmek için avantaj sağlıyor.
120 sorunun yer aldığı TYT için süre 135 dakikadan 165 dakikaya çıktı. Bilgiden çok kişilerin muhakeme yeteneğini ölçen TYT, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) göre daha kolay bir sınav olacak. YKS puanının yüzde 40'ını da TYT puanı oluşturacak. Dolayısıyla TYT'de her doğru soru, adayların başarı sıralamasını binlerce sıra ileri götürebilir. Peki YKS’de başarılı olmak için nasıl bir strateji izlenmeli?
TÜRKÇE: Uzun paragraf sorularını okurken önemli yerlerin altını çizmek zaman kazandırır. Yanıt verirken tüm şıkları okumak ve soru köklerine dikkat etmek önemlidir.
TEMEL MATEMATİK: Uzun paragraflardan oluşan problem sorularında metinleri dikkatli okumak gerekiyor.
FEN BİLİMLERİ: Sınavda fen bilimleri sorularının gündelik hayatla ilişkilendirilmiş sorular olması bekleniyor. Sorular dikkatli okunmalı ve süreyi iyi kullanmaya da dikkat ederek bütün şıklar gözden geçirilmelidir.
SOSYAL BİLİMLER: Sayısal bölümdeki öğrenciler, sosyal bilimler testinde uzun paragraf sorularından dolayı sıkılabiliyor. Uzun paragraf sorularında önce soru kökü, daha sonra paragraf okunmalıdır. Böylece paragrafı okurken sorunun yanıtını içinde aramak mümkün olur.
2023 YKS’ye 3 milyon 527 bin 466 aday başvurdu. Sınav, KKTC Lefkoşa dahil, toplam 228 sınav merkezinde yapılacak.
YKS’ye lise son sınıfta okuyan 881 bin 407, liseden mezun olan ancak bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olan 1 milyon 438 bin 755, bir yükseköğretim programına yerleşen ancak kayıt yaptırmayan 50 bin 41, bir yükseköğretim programına kayıtlı olan 561 bin 707, yükseköğretim programından mezun olan 514 bin 87, yükseköğretimden kaydı silinen 81 bin 469 kişi başvurdu. YKS'ye başvuran en genç aday 15, en yaşlı aday ise 89 yaşında.