Türkiye’de milyonlarca genç iyi bir üniversite hayali kuruyor. Bir üniversiteyi kazanmanın yolu ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan (YKS) geçiyor. Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olarak iki aşamada gerçekleştirilen 2024-YKS’ye hazırlık süreci devam ediyor. Peki, adaylar hedefledikleri fakülteleri nasıl kazanabilirler? YKS’de yüksek başarı nasıl elde edilebilir? Işın Eğitim Kurumları üniversiteye hazırlanan adaylara yönelik “başarılı olmanın” yöntemlerini derledi…
Uzun soluklu bir maraton olan YKS’ye hazırlık süreci yorucu ve streslidir. Milyonlarca kişinin aynı anda koştuğu bu yarışta ipi göğüslemek için çok iyi antrenman yapmak; yani üstün bir performans sergilemek gerekiyor. Bilindiği üzere pusulasız bir gemi rotasını kaybeder. Hedefsiz kişiler rüzgârdaki yaprak gibi sağa sola savrulur. Her önemli projede olduğu gibi YKS’ye hazırlanırken de ilk önce yol haritası belirlenmelidir. Hangi fakülteye gitmek istiyorum? Bilgime, birikimime, yeteneklerime ve kişiliğime uygun meslek hangisidir? Diplomayı aldıktan sonra alternatif istihdam alanları var mı? Adaylar bu ve benzeri sorulara net yanıtlar verdikten sonra ders çalışmak için kolları sıvamalıdır. Öngörülen hedefler doğrultusunda motivasyon sağlamalıdır.
Üniversiteye hazırlanan adayın öncelikle kendisini psikolojik ve fiziksel olarak ders çalışmaya koşullandırması şarttır. Bunun için gerektiğinde rehber öğretmenlerin motivasyon artırıcı düşüncelerinden yararlanılabilir. Unutulmamalıdır ki; YKS’ye hazırlık rakipler kadar zamanla da yarıştır. Bundan dolayı verimli ders çalışmak kritik önemdedir. Her şeyden önce öğrenci kendine uygun bir plan oluşturmalıdır. Sınavın formatı gözden geçirilmelidir. Başarılı olmak için gerekli olan taban puan ve sıralama hakkında yeterli bilgi edinilmelidir. Hangi derslere daha fazla odaklanmak gerektiği tespit edilmelidir. Program bireyin öğrenme hızına göre günlük, haftalık ve aylık dilimler halinde olmalıdır. Öngörülen programa uymaya özen gösterilmelidir. Düzenli bir çalışma temposu sınavda istenen başarıyı getirecektir.
ÖSYM tarafından YKS’ye ilişkin yeni düzenlemeler olabilir. Adayların bu değişiklikler hakkında bilgi edinmeleri yararlı olacaktır. Sınav formatı, soru tipleri, sınav süresi ve diğer detayları bilmek bu çalışmada kişiye avantaj kazandıracaktır.
YKS sınavına hazırlanan adaylar ünitelere hakim olmalıdır. Derslerin önem derecesine göre sağlıklı kaynaklardan bol denemeler çözülmelidir. Çok soru çözerek konuların pekiştirilmesi sağlanır, eksiklikler tespit edilir. Deneme testleri aynı zamanda gerçek sınavda hız kazandır. Mutlaka konu tekrarları yapılmalıdır. Adaylar fırsat buldukça ders dışı kitaplar da okuyabilir. Hazırlık sürecinde online kaynaklara başvurabilir veya özel dersler alabilirler.
Adayın eğitim potansiyeli ve kavrama biçimine göre ders çalışma yöntemleri de değişir. Doğal olarak her dersin çalışma teknikleri farklıdır. Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri… Her bir dersin çalışma içerikleri çeşitlidir. Dolayısıyla aday her derse uygun bir disiplin geliştirmelidir. Öğrenci günün hangi saatinde daha etkin ders çalışacaksa bu doğrultuda kendisini ayarlamalıdır. Üniteler birbirinin devamıdır. Bir kopukluk yaşamadan konular sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Adaylar zorlandıkları derslerin üzerine gitmelidir. Herhangi bir umutsuzluk ve bıkkınlık göstermemelidir.
Ders çalışırken her türlü olumsuz düşünceden uzak durulmalıdır. “Başarı başaracağım” diyenindir. Adayın tüm konsantrasyonu “başarı” odaklı olmalıdır. Ayrıca ders çalışma esnasında dikkat dağıtacak telefon ve tablet gibi her türlü dijital üründen uzak durmak yararlı olacaktır.