8. sınıf öğrencilerinin katılacağı Liselere Geçiş Sistemi (LGS), 2 Haziran Pazar günü düzenlenecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerçekleştireceği sınava, 8. sınıfta öğrenim gören yaklaşık 1,2 milyon öğrenci katılacak. LGS’de başarıya ulaşmak için ise sistemli, verimli çalışmaktan ve yüksek motivasyon gerekiyor. Işın Eğitim Kurumları olarak, öğrencilere LGS’de başarıyı getirecek 7 tavsiyemiz var…
1) Nokta Atışı Çözümler: Sınava hazırlık döneminde konu çalışmaları, hata değerlendirmesine göre yapılmalıdır. Adaylar, deneme sınav sonuçlarını analiz ederek, odaklanacakları konuları tespit etmelidir. Rehber ve branş öğretmenlerinin yardımıyla eksik olunan konulara ağırlık verilmelidir.
2) Zaman Yönetimi Testleri: LGS’ye hazırlıkta süreyi doğru kullanmayı öğrenmek önemlidir. Öğrenciler her deneme sınavlarında süre tutmalıdır. Deneme sınavları, konu eksiğini belirlemenin yanında zaman yönetimi konusunda da öğrenciye beceri kazandırır.
3) Sınav Simülasyonu: Sınava son iki ay kala sınav simülasyonu yapılabilir. Sınava sayılı günlerin kaldığı bu dönemde, konular bitmiş olacaktır. Genel tekrar testleri ve deneme sınavlarına yoğunlaşılmalı ve hafta sonları gerçek sınav saatinde deneme sınavı yapılmalıdır.
4) Örnek Sorular: Milli Eğitim Bakanlığı, her ay örnek LGS sorularını paylaşıyor. Yılın başından itibaren yayımlanmış örnek LGS sorularını yeniden çözmek de yararlı olacaktır.
5) Strateji Geliştirmek: Adaylar, sınavda verilen süreyi doğru kullanma konusunda kendilerine özgü taktikler geliştirmelidir. Sınav sorularını çözmeye hangi dersten başlanacağı belirlenmelidir. Adaylar, çözemedikleri sorularda vakit kaybedilmemelidir. Turlama tekniğiyle önce kolay soruları çözülmeli, zor olan sorular ikinci tura bırakılmalıdır.
6) Sınav Yönetimi: Sınav sırasında süreyi iyi kullanmak, soruları okumaya tersten başlamak, turlama tekniği, nefes egzersizleri, su içmek gibi yöntemler, adayların sınavı doğru yönetmesine yardımcı olur.
7) Motivasyon Destekleri: Sınava hazırlık sürecinde verimli çalışmak ve çalışma düzenini bozacak etkinliklerden uzak durmak önemlidir. Ancak yorgunluk, durgunluk gibi psikolojik etkilere karşı öğrencilerin zaman zaman sevdikleri etkinlikleri yapmaları motivasyonlarını arttırır.