Üniversiteli olabilmek için her yıl milyonlarca aday, büyük bir özveriyle Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) ter döküyor. Hayatlarının en önemli sınavına hazırlanan adaylar, daha verimli çalışmanın yöntemlerini bulmaya çalışıyor. Ancak pek çok aday bu süreçte yaptığı önemsiz görünen küçük hatalar nedeniyle istediği başarıyı elde edemiyor. Işın Eğitim Kurumları, YKS’ye (TYT-AYT-YDT) girecek adayların gözden kaçırmamaları gereken hususları derledi.
Adayların çoğu zamanlarının büyük kısmını cep telefonuyla sosyal medyaya girerek, oyun oynayarak veya mesajlaşarak geçiriyor. Özellikle ders çalışırken sosyal medyadan gelen bildirimler ya da mesajlar dikkatin dağılmasına ve odaklanamamaya yol açıyor. Adayların ders çalışırken telefonlarını kapatmaları ve sınava hazırlık döneminde sosyal medyadan uzak durmaları yararlı olacaktır.
Düzensiz uyku da bu dönemde en sık hatalardan biri. Adaylardaki yaygın kanı, az uyuyup çok çalışmanın verim sağlayacağı yönünde. Ancak uzmanlar bunun tam tersini söylüyor. Az uyumak zihnin ve bedenin yorgun olmasına, dolayısıyla kişinin odaklanma sorunu yaşamasına ve bağışıklığının düşmesine neden olur.
Sınava hazırlık döneminde tek yönlü çalışmak doğru bir yöntem değildir. Adaylar yalnızca soru çözmek veya yalnızca konu çalışmak üzerinden gitmemeli, ikisini dengede yürütmelidir. Çünkü konu eksiği, adayların soru çözerken zorlanmasına sebep olurken, sadece konu çalışmak ise farklı soru tipleri görerek fikir sahibi olmalarının önüne geçer.
Bu süreçte yanlış ya da boş bırakılan soruların çözümünü öğrenmemek de yapılan yanlışlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yanlış yapılan ya da yapılamayan soruların doğru çözüm yollarını öğrenmek üniversite sınavında size bir soru kazandırabilir.
Üniversite sınavına hazırlık döneminde yoğun bir özveriyle sıkı şekilde ders çalışmak gereklidir. Ancak kendine zaman ayırmadan sadece ders çalışmak, beklenen verimi sağlamaz. Bu süreçte moralin yüksek tutulması ve sınav stresinden uzaklaşmak çok önemlidir. Dolayısıyla kişinin kendine zaman ayırması ve çeşitli sosyal aktiviteler sakinleşmeye ve rahatlamaya yardımcı olur.
Deneme sınavları, sınava hazırlık döneminde büyük önem taşır. Dershane ve okullarda yapılan deneme sınavına girmek, adaylara kendilerini test etme olanağı verir. Bu sınavlar sayesinde adaylar konu veya ders eksikliklerini görebilir ve zamanı ayarlamayı öğrenir. Adayların düzenli şekilde deneme sınavlarına girmeleri, eksiklerini tamamlamak açısından yararlıdır.
Sınava hazırlık sürecinde dengeli çalışmak önemli noktalardandır. Sadece AYT ya da sadece TYT’ye çalışmak yerine iki sınavın da birbirine bağlı olduğu göz önüne alınarak dengeli bir çalışma programı uygulanmalıdır. Özellikle 4 yıllık üniversiteleri tercih edecek adayların AYT’ye biraz daha ağırlık vermesi gerekir.